הקלה על מעונות יום פרטיים לפעוטות | חוק ההסדרים 2021
///תקציב וחוק ההסדרים | 2021פרק זה בטיוטת חוק ההסדרים מציע להקל על מעונות יום פרטיים לקבל אישור לשימוש חורג בבניין מגורים. אולם על מנת לוודא כי שלומם של הילדים נשמר, יש לדרוש הוספת סעיף שיתנה את המסלול המקוצר והמוקל רק לבעל מעון שהגיש בקשה וקיבל היתר פעילות על פי תקנות חוק הפיקוח.
עיקרי ההצעה
במדינת ישראל פועלים מעונות רבים בבתי מגורים פרטיים. על פי הערכות שונות מדובר באלפי מעונות, בהם מתחנכים בין 100,000 ל-150,000 פעוטות. מעונות אלה נדרשים להוציא “אישור שימוש חורג” מהרשויות המקומית מכיוון שהם פועלים בבתים המיועדים למגורים ולא לשימוש כמסגרת חינוכית. לאורך שנים רבות האכיפה על השימוש החורג מצד הרשות והמדינה הייתה מועטה מאוד, אך המציאות השתנתה בשנה האחרונה. בעקבות חקיקת “חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות” בשנת 2018, והתקנות שתוקנו בעקבותיו בשנת 2020, חוייבו לראשונה מעונות פרטיים להירשם באופן רשמי, הרשויות גילו על קיומם, והחלו לדרוש מהם הוצאת אישור שימוש חורג, הכרוך בתשלום סכומים נכבדים. ההצעה המופיעה בטיוטת חוק ההסדרים תאפשר למעונות פרטיים בהם עד 30 פעוטות לקבל אישור שימוש חורג בקלות רבה, באופן כמעט אוטומטי (למעט במקרה של התנגדות שכנים), ובלי צורך בתשלום מס שבח.
כיוון שבישראל לא קיימת מערכת חינוך ציבורי לגילאי לידה עד 3, נאלצים מרבית אזרחי ישראל לשלוח את ילדיהם הקטנים למעונות פרטיים. במציאות זאת, חשוב להקל על פעולת המעונות ולהפחית בעלויות הנלוות להקמתם ולהפעלתם ככל הניתן, כל עוד שלומם של הפעוטות יישמר. חוק הפיקוח מגדיר את התנאים הדרושים כדי להבטיח את שלום הפעוטות, אך בהצעה כפי שהיא מנוסחת בטיוטה להערות הציבור אין התניה של הליך רישוי לשם קבלת אישור שימוש חורג.
צעד נדרש
יש לדרוש הוספת סעיף להצעת החוק שיאפשר את המסלול המקוצר (למפעילות מעון משבעה ילדים ומעלה) רק למפעילת מעון שהגישה בקשה לרישוי על פי תקנות חוק הפיקוח. בדרך הזו נוכל לוודא שהמעון אכן בטוח ובטיחותי, ולעשות זאת ללא תוספת עלות כספית שעלולה להרתיע את המפעילות, וכך לעודד מפעילות מעונות להגיש בקשה לרישוי על פי החוק.